Начало
 
АГ
Алергология
ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКА
Новият
имунизационен
календар
Церварикс
и Силгард
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
Инфектология
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 

Профилактика

"Имунизационен календар на Република България" е утвърдената от министъра на здравеопазването схема на приложение на задължителните планови имунизации и реимунизации, която включва подлежащите възрастови групи, видовете препарати, сроковете и начина на приложението им.
   Сегашният имунизационен календар е сравнително нов (последните промени са от 07.11.2014г.).Старият им. календар ,по който се работеше повече от 10 г.,и който е отразен във Здравноосигурителните ви книжки,вече не е в сила. ... още по темата


Cervarix и Silgard. От ноември 2012г. у нас започна кампания за безплатна  препоръчителна  имунизация на момичета на 12 годишна възраст срещу HPV (human papillomavirus,човешки папилома вирус),отговорен за възникване на рак на шийката на матката-един от най-разпостранените карциноми на женската полова система.
    (Освен този вид рак,HPV вирусът е причина за възникване и на рак на ануса, рак на пениса, рак на простатата, немеланомен рак на кожата, рак на устната кухина,рак на ларингса, рак на белия дроб и др.!)
    Ракът на шийката на матката е злокачествено новообразувание,което ако не бъде открито и лекувано навреме води до 100% смъртност сред засегнатите жени.Диагнозата се поставя с вземане на цитонамазка (ориентировъчен метод) и биопсия със сепарирано абразио.Лечението на агресивните карциноми е радикална  хистеректомия (премахване на матката)  с  аднексектомия с отстраняване на околните лимфни възли.
     Профилатиката на това изключително смъртоносно заболяване се извършва с поставяне на ваксини против HPV на жени и момичета над 9г. възраст.Тези ваксини които се поставят  по света и у нас са Церварикс (Cervarix) и Силгард (Silgard) ...още по темата

 

 


© Copyright 2005+   All rights reserved  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти