Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
ИНФЕКЦИОЗНИ  БОЛЕСТИ
Варицела
Грип
Коксаки и ECHO
вируси
Кримска
хеморагична
треска
Ку треска
Лаймска болест
Марсилска треска
Морбили
Ротавируси
Скарлатина
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 
Скарлатината
протича
със висока
температура,
болки в гърлото
и типичен обрив
 
Високата температура
е най-често
срещаното
неотложно състояние
в детска възраст
 
Уртикарията
протича с
влудяващ сърбеж
и обрив като
опарено
от коприва
 

Варицела

Определение.

   Варицела (лещенка,лат.-varicella,англ.-chicken pox) е вид шарка протичаща с обрив включващ и мехурчета по кожата.В миналото се е наричала “дребна шарка” , а вариолата се е водела за “едра шарка”.Сега поради ликвидирането в световен мащаб на вариолата, варицелата протича с най-едри обривни единици от всички видове шарки и в обществото се е наложила с термина “едра шарка”.

Причинител

   Причинява се от един вирус – Varicella zoster virus (варицела зостер вирус) който предизвиква 2 заболявания.При първоначално заразяване на организма с него се появява болестта Варицела.След това обаче,той се загнездва в дорзалните ганглии (струпвания на нервни клетки-неврони във ядрата на гръбначния мозък),и дори и след десетки години при спадане на имунитета на пациента причинява заболяването Херпес зостер причиняващо варицелоформен обрив но в определен участък на тялото.При това заболяване болният също може да бъде заразоносител поради наличието на инфекциозни причинители във течността съдържаща се в обривите.

Начин на заразяване.

   Предаването на вируса става по въздушно-капков път при попадане на образуваните при кихане или кашляне на болния микроскопични капчици съдържащи причинителя във въздухоносните пътища или очите на околните.
   Друг начин на предаване на инфекцията е вътреутробно по време на бременността,както и по контактен път от болните от Херпес зостер с попадане на инфекциозния материал в дихателните пътища и конюнктивите на очите.
   При контакт с болен от варицела се разболяват 80 % от непреболедувалите. По-често боледуват децата тъй като повечето от възрастните са прекарали тази шарка и притежават траен (доживотен) имунитет (невъзприемчивост) към това заболяване,макар че при 1% от преболедувалите може да повтори.Боледуват всички възрасти като при заболяване на майката в последните 20 дни от бременността новороденото може да се роди с варицелен обрив,макар че кърмачетата до 6 месечна възраст обикновено са защитени от майчините антитела преминали през плацентата.Болните са заразни в периода 1-2 дни преди появата на обрива до завяхване на обривните единици.
   Погрешно е схващането, че обривите могат да се разпостраняват по други места по кожата след разчесване на везикулите (мехурчетата) съдържащи вируси и разпостранението им по други места на тялото,тъй като заразяването става единствено чрез поемане на заразата през дихателните пътища,конюнктивите и вътреутробно.

Как протича варицелата?

   Инкубационният (скритият) период на заболяването е от 12 до 21 дни,средно 14-16.
   Заболяването започва с висока температура до 39 гр.,болки в гърлото,хрема,кашлица и типичен обрив който първоначално е представен от леко надигнати червени петна до 5-10 мм. в диаметър,като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна.Везикулите могат да бъдат разпостранени по цялото тяло (вкл. и в косата) като отначало са изпълнени със бистро съдържимо,но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички,а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата които изчезват след няколко месеца при абсолютно всички пациенти без никави остатъчни белези!
   Развитието на обрива продължава обикновено 3-4 дни през които продължават да се появяват нови обривни единици и след това настъпва обратно развитие със завяхване на обривите.Обикновено е налице силен сърбеж,който принуждава децата да разчесват ожесточено обривите при което се получава разкъсване на везикулите с потенциална опасност от тяхното инфектиране.
   Освен по кожата,обриви може да има по лигавицата на устната кухина (бързо преминаващи в афти),гениталиите,ануса и гръкляна.
   Характерно е че при децата варицелата протича по-леко отколкото при възрастните,поради което някои родители предпочитат да осигурят целенасочено на децата си контакт и евентуално по-леко преболедуване от това заболяване в детска възраст.

   Освен описаната типична форма на протичане има и други варианти:
-рудиментарна форма-с единични обриви,нормална температура и запазено общо състояние.
-пустулозна форма-с гнойно възпаление на везикулите при тяхното разкъсване и развитие на флегмон и абсцес(гнойно възпаление на подкожната тъкан).
-булозна форма –сливане на отделните везикули в Були (големи мехури).
-хеморагична форма-изпъване на везикулите със кръвенисто съдържимо,тежко протичане и висока смъртност при пациенти със снижен имунитет.
-гангренозна форма-образуване на некрози (участъци от мъртва тъкан) с образуване на гнойни рани и лоша прогноза за изхода на заболяването.

Усложнения.

   Най-честото усложнение е вторичното инфектиране на везикулите при тяхното разкъсване и развитие на инфекциозно възпаление на околната подкожна тъкан-лимфаденити,абсцеси и флегмони.
   Понякога се стига до усложнения като гнойна ангина,възпаление на ухото,синузит и други заболявания на горните дихателни пътища.
   По-рядко усложнение на варицелата което съм срещал е развитието на първична варицелна бронхопневмония,протичаща леко и поддаваща се лесно на стандартно лечение.
   Изключително редки усложнения на Варицелата са нефритът (възпаление на бъбреците), артритът (възпаление на ставите) и енцефалитът (възпаление на главният мозък).
   При заболяване на бременна жена през първата половина на бременността съществува опасност от развитие на уродства на плода-недоразвитие на крайниците,микрофталмия (намален размер на очите),микроцефалия (намален размер на главния мозък), корова атрофия (намаление на сивото вещество на мозъка).
   От тежки форми на протичане на заболяването са застрашени недоносени деца родени преди края на 7-ми лунарен месец,както и пациенти със имунен дефицит,вследствие на злокачествени заболявания,СПИН и такива на лечение със кортикостероиди и цитостатици както и бременни жени.

Откриване на заболяването

   Поставянето на диагнозата е лесно при типичен варицелен обрив и данни за конткт с болен от варицела,а прогнозата обикновено е много добра,освен при болни с подтиснат имунитет и бременни.Серологични изследвания се правят за потвърждаване на минали заболявания от варицела,и се използват латекс-аглутинация (LA) и Имуноензимен анализ (ELISA) и Полимеразна верижна реакция (PCR).При децата със съмнение за бронхопневмония може да се наложи Рентгенова снимка на белия дроб,а при съмнение за менингоенцефалит-лумбална (гръбначно-мозъчна) пункция.

Задължително е при всеки положителен или съмнителен случай на Варицела,да се попълни т.н. "Бързо известие" от лекаря открил заболяването и да се изпрати 1 екземпляр до РЗИ (регионална здравна инспекция),а друг такъв до детското заведение (ако детето посещава детска градина или училище) или до местоработата ако става въпрос за възрастен.

Лечение.

   Обикновено при неусложнените форми на болестта пациентът се изолира в дома за 7-10 дни и се прилага мазане с Ментолов спирт против сърбежа и за дезинфекция минимум 3 пъти дневно навсякъде където има обриви включително и в косата, като се избягва къпането.Допълнително се назначава лечение с витамини. Желателно е да се поемат храни които да не са кисели,да нямат пикантни подправки и да са течни и кашави във връзка с развитието на афти в устата, трябва да се набляга на такива храни съдържащи витамини-пресни плодове и зеленчуци. Народното поверие,че ако на детето се даде да пие вино,обривът ще “избие по-лесно” е дълбоко погрешно. Трябва да се избягва разчесването на везикулите,като при деца е уместно изрязване на ноктите. При изключително силен сърбеж пациентът може да се маже със Ментолов спирт многократно (10-15 пъти) през деня,както и да приема някакъв противоалергичен медикамент през устата (Фенистил).
   При пациенти с данни за сериозни бактериални усложнения-гнойна ангина, отит(възпаление на средното ухо),пневмония,флегмон (дифузно гнойно възпаление на подкожната тъкан), абсцес (кухина с гной) и др. се налага приложението на антибиотици. При възрастни пациенти както и такива със силно снижен имунитет се налага да се прилагат противовирусни лекарства-Acyclovir,Valaciclovir (Valtrex).
   Изключително важно е да се избягва контакта с бременни които не са боледували от варицела, с оглед на евентуалното им заразяване и предаване на инфекцията на плода,което в първата половина на бременността води до появата на уродства на плода.
   В някои страни (САЩ и повечето страни в Европа.) се прилага ваксина срещу Варицела и Херпес зостер(Okavax,Varivax,Varilvax),но не и в България,където дори няма разрешение за легална употреба.

 

Автор: Д-р Румен Петков    

© Copyright 2005+   All rights reserved  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти