Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
Инфектология
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
ХИРУРГИЯ
Апендицит
Разширени вени
 
Tyxo.bg counter
 

Апендицит

  Причини  I  Симптоми  I  Изследвания  I  Лечение

Апендицит (англ.-Appendicitis) представлява възпаление на вътрешната обвивка на апендикса, което се разпространява към околните тъкани.Сред пациентите по разпостранено е названието "апандисит".
     Апендиксът е израстък във вид на  червей на цекума (сляпото черво) и е рудиментарен орган (претърпял обратно развитие в процеса на човешката еволюция). Средната дължина на апендикса е 8-10 см (варираща от 2 до 20 см). 

Причини и разпостранение

Апендицитът се причинява от запушване на неговият лумен (канал). Най-честите причини за луменална обструкция включват чревни инфекции (по-често по време на детството и при млади хора) или лимфоидна хиперплазия при възпалително автоимунно заболяване на червата, фекален застой и фекалити ,паразити , по-рядко чужди тела и ракови образувания.
     Фекалитите (фекални камъни) се образуват при отлагане на  калциеви соли и фекални отпадъци. Лимфоидната хиперплазия е свързано с различни възпалителни и инфекциозни заболявания, включително болест на Крон, гастроентерит (възпаление на стомаха и червата), амебиаза, респираторни инфекции, морбили и инфекциозна мононуклеоза.
     Видове апендицит.
     Видовете апендицит може да се разделят според стадиите на развитие на катарален, гноен, флегмонозен,  гангренозен, перфорация, спонтанно излекуване,рецидивиращ и хроничен.

Разпостранение
     Апендицитът е едно от най-често срещаните хирургични спешни състояния . Честотата на острия апендицит трайно спада от края на 40-те години и текущата годишната честота е 10 случая на 100 000 население. Съществува фамилна предразположеност.
     В азиатските и африканските страни, честотата на острия апендицит е вероятно по-ниска заради  хранителните навици на жителите на тези географски райони. Честотата на апендицита е по-ниска в общества с по-висок прием на фибри. Целулозните фибри спомагат за намаляване на вискозитета на изпражненията, намаляване времето на престоя им в червата, което пречи на образуването на факалити.
     Има лек превес в заболеваемостта при мъжете в съотношение 3: 2 спрямо жените. 
     Честотата на апендицита е по-ниска при децата под 2г. и възрастни пациенти над 60г.

Симптоми

Вариациите в позицията на апендикса, възрастта на пациента, както и степента на възпаление правят клиничната картина на апендицита пословично непоследователна. Статистиката съобщава,че 1 от 5 случаи на апендицит е хипердиагностициран. Интраоперативно се оказва ,че  нормален апендикс се намира в 15 до 40% от пациентите, при които е предприета спешна апендектомия.Въпреки това,винаги е за предпочитане да се отстрани един апендикс,който е съмнителен за апендицит,отколкото да се пропусне навременната оперативна намеса на един гноен такъв,което може да доведе до перфорация,перитонит,илеус и дори смърт!
     Най-честият симптом на апендицит е коремната болка. Обикновено  започва в епигастриума или около пъпа и  мигрира към долния десен квадрант  на корема (илеоцекалната област). Тази  миграция е най-специфичната характеристика на апендикуларната болка. По-късно болезнеността прогресивно се засилва.Появяват се гадене и повръщане. Обикновено липсва висока температура или тя е леко повишена до 37,5.
     Има големи вариации в локализацията на болката в зависимост от местоположението на апендикса.Един възпален апендикс близо до пикочния мехур или уретера (пикочопровода) може да имитира цистит,при ретроцекално разположение (зад сляпото черво) може да няма силна болезненост и да наподобява бъбречна колика,при локализация в малкия таз може да имитира гинекологично заболяване,а ако е разположен по нагоре от обичайното си място често се бърка със жлъчна колика.

Преглед

Най-важния признак при изследването на пациента от лекаря е ясната локализация на болката в десния долен квадрант на корема в точката на Макбърни (Mcburney).Много характерно  при апендицит е,че болката при натиск в тази област е по-слаба,от болката, която се получава при последващо рязко отпускане на ръката на изследващия (симптом на Блумберг).
      Признакът на  Ровзинг-болка в десния долен квадрант на корема при натиск в аналогичната област в ляво също потвърждава наличието на перитонеално дразнене при апендицит.Болката се облекчава при сгъване на краката в бедрата,и се усилва при закашляне или при изправено положение на пръсти и последващо рязко отпускане на петите.Появява се повече от 1 градус разлика  между аксиларната и ректалната (измерена в ануса) телесна температура.
     Втвърдяване на корема (мускулна защита при палпация),учестен пулс,висока температура над 38.0 гр. и прогресивно влошаване на общото състояние също могат да се установят при физикалния преглед, особено при перфорация с последващ перитонит.

Изследвания

От изследванията влизат в съображение:
     1.Изследване на ПКК (периферната кръвна картина) и установяването на левкоцитоза –повишен брой на левкоцитите (белите кръвни телца) в периферната кръв над 10,5 G/L.Проучванията показват категорично, че 80-85% от възрастните пациенти с апендицит има левкоцитоза.Неутрофилия (олевяване,увеличение на неутрофилните левкоцити) по-голямо от 75% се среща в 78% от пациентите. По-малко от 4% от пациентите с апендицит нямат левкоцитоза и неутрофилия.
     2. Изследване на урината.

Най-вече за разграничаване на апендицит от инфекция на пикочните пътища. Лека пиурия (гной,левкоцити) може да се появи при пациенти с апендицит поради връзката на апендикса с десния уретер. Тежка пиурия е по-честа находка при инфекции на пикочните пътища (ИПП). Протеинурия и хематурия (кръв във урината) насочват диагнозата към други пикочо-полови заболявания или нарушения в кръвосъсирването.

3. Ултразвуково изследване (ехография,“видеозон")
     При апендицит на ехоскопия обикновено се демонстрира тръбна формация от 7-9 мм в диаметър.Освен това при това изследване могат да се диагностицират евентуални заболявания  на стомашно-чревния тракт и пикочно-половата система, които да имитират апендицит.

4.Компютърна аксиална томография (т.н. скенер) и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс)-използват се много рядко в диагностиката на острия апендицит,при сериозни диференциално-диагностични затруднения с други заболявания.

Диференциална диагноза

Най-често острият апендицит може да се сбърка със следните заболявания:

Усложнения

Усложненията на острия апендицит може да включват:

Лечение на острия апендицит

Лечението на острия апендицит е хиругичното отстраняване на възпаления апендикс,наречено апендектомия.
     Апендектомията може да бъде класическа със широк оперативен разрез,или лапароскопска чрез специален уред във вид на тръба –лапароскоп и няколко малки разреза.
     Предимствата на лапароскопска апендектомия  са както козметичният ефект (почти незабележими постоперативни белези) така и по-редките постоперативни усложения и по-бързото възстановяване  и по-късия престой в болница.
    
     Консервативното лечение на острия апендицит може да бъде полезно, когато апендектомията не е възможна при пациенти, които нямат достъп до хирургична намеса (например подводничари, лица на кораби в морето...).
     При консервативното лечение с антибиотици,симптомите отшумяват при  95% от пациентите, но при 37% от тези пациенти апендицитът рецидивира в рамките на 14 месеца.

 

Автор: Д-р Румен Петков    

 

© Copyright 2005+   All rights reserved  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти