Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
ИНФЕКЦИОЗНИ  БОЛЕСТИ
Варицела
Грип
Коксаки и ECHO
вируси
Кримска
хеморагична
треска
Ку треска
Лаймска болест
Марсилска треска
Морбили
Ротавируси
Скарлатина
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 
Обривът при
Варицела
включва
мехурчета
по кожата
и е много
сърбящ
 
Високата температура
е най-често
срещаното
неотложно състояние
в детска възраст
 
Уртикарията
протича с
влудяващ сърбеж
и обрив като
опарено
от коприва
 

Скарлатина

      Скарлатина (латински- Scarlatina,
английски- Scarlet fever) е вид шарка (инфекциозно заболяване протичащо с обрив) характеризираща се с висока температура,типичен обрив и ангина (възпаление на сливиците).
      Причинителят на скарлатината е една бактерия наречена бета-хемолитичен стрептокок от група А. Тази бактерия има 55 серотипа (разновидности),от които значение имат 5-6.След преболедуване се образуват антитела срещу еритрогенния токсин (вещество отделяно от бактерия и предизвикващо болестните увреждания в организма) на стрептокока.Поради приложението на антибиотици и невъзможност на заболелите да си изработят пълноценен имунитет,се срещат повторни заболявания в 5-10 %.
      Заболяването е най-разпостранено предимно през есента и зимата.Източник на инфекцията е болният човек и здравият заразоносител.Боледуват предимно деца от 1 до 9 годишна възраст,но съм срещал и случай на скарлатина при 27-годишна жена.Механизмът на предаване на заразата е ,въздушно-капков (при кихане или закашляне се образуват микроскопични капчици носен секрет или слюнка съдържащи бактерия). Друг възможен механизъм на предаване на инфекцията е контактният посредством заразени предмети. Но се заразяват не повече от 30-40% от контактните (лицата които са имали контакт със заразения).10% от хората са здрави заразоносители!

Де факто обривът при скарлатина се дължи на алергия на организма към инфекциозния причнител.Стрептококи има в инфекциозното огнище,но не и в обривните единици.Първичното огнище на стрептококовата инфекция може да бъде във сливиците (ангина),гърлото (фарингит),инфектирани кожни рани ("хирургична скарлатина" ) или на матката ("следродилна скарлатина")

      Протичане.

      Инкубационния (скрития) период на заболяването е от 1 до 12 дни,средно 3-5 дни.Обикновено заболяването започа с висока температура и болки в гърлото.До 24 часа след това се появява обрив,като обикновено започва зад ушите,a по лицето се появява дифузно зачервяване по бузите и бледост около устата под формата на триъгълник (триъгълник на Филатов) .След това се появява дребно-петнист обрив по гърдите,гърба и особено по свивките на лактите,мишниците и слабините където се появяват червени линии в сгъвните повърхности.При притискане на кожна гънка на гърдите между палеца и показалеца се появяват точковидни подкожни кръвоизливи.Кожата става като настръхнала от студ (поради изпъкване на кожните папили) като гъша кожа.Гърлото и сливиците са силно зачервени и често покрити с белезникави налепи.По мекото небце се появява дребен точковиден обрив.Увеличават се шийните лимфни възли, особено тези под ръба на долната челюст. През първите няколко дни езикът е покрит с бял налеп,а след това налепите започват да се очистват първо по ръбовете като накрая езикът става малиновочервен.
   Има и нетипични форми на протичане:
      1.Скарлатина без обрив.
      2.Екстрабукална форма (инфекциозното огнище не е в устната кухина)-при нараняване на кожната повърхност или изгаряне и последващо инфектиране на раната.В такива случаи инкубационния период е по-кратък и обривът е особено интензивен около мястото на раната.
      3.Тежки форми започващи с много висока температура,многократни повръщания,замъгляване на съзнанието и прояви на менингоенцефалит(възпаление на главния мозък и неговите обвивки).Обривът се появява обикновено по-късно, често с подкожни кръвоизливи и посиняване на кожата.Кръвното налягане спада и пулсът се учестява. При формите протичащи със сепсис (отравяне на кръвта) се появяват инфекциозни огнища и по другите органи-бял дроб,черен дроб,далак,нервна система,стави и др.

      Усложнения на скарлатината.

   В днешно време те са много редки впредвид навременното разпознаване и ефективно лечение на болестта. Ранните усложнения на скарлатината включват:
      1.Лимфаденити(възпаление на лимфните възли).
      2.Отити(възпаление на ушите),синуити(възпаление на околоносните кухини).
      3.Артрит (гнойно възпаление на става), бронхопневмония,перитонзиларен абсцес,остеомиелит,васкулит и др.
   Късните усложнения които са резултат от развитие на алергия на организма спрямо инфекциозните причинители са:
      1.Ревматизъм-реактивен артрит протичащ с оток и болезненост на големите стави (коленни,глезенни,тазобедрени...) и засягане на сърдечните клапи.
      2.Остър гломерулонефрит-възпаление на бъбреците.
      3.Други-хепатит (възпаление на черният дроб),миокардит(възпаление на сърдечния мускул),серозен менинго-енцефалит (негнойно възпаление на главния мозък и неговите обвивки).

      Установяване на диагнозата.

      Болестта се установява сравнително лесно при типичните форми на болестта въз основа на типичния обрив и наличието на ангина (възпаление на сливиците).Диагнозата е трудна при нетипично протичане,като в такива случаи често се налага скарлатината да се отдиференцира от други заболявания протичащи с ангина и обрив-рубеола, морбили,варицела,инфекциозна мононуклеоза,ECHO вирусни инфекции,обриви предизвикани от прием на медикаменти,болест на Kawasaki и др.
      От лабораторните изследвания имат значение изследването на периферната кръвна картина (хемоглобин,левкоцити,СУЕ,урина),AST (антистрептолизинов титър-количеството на антителата срещу стрептолизина) и изследване на гърлен секрет за откриване на инфекциозния причинител.Тяхното провеждане се налага при неясни или резистентни на лечение форми на заболяването.
      Задължително е при всеки положителен или съмнителен случай на Скарлатина,да се попълни т.н. "Бързо известие" от лекаря открил заболяването и да се изпрати 1 екземпляр до РЗИ (регионална здравна инспекция),а друг такъв до детското заведение (ако детето посещава детска градина или училище) или до местоработата ако става въпрос за възрастен.

      Лечение

      Лечението на Скарлатината е било много ефективно,след откриването на Пеницилина, обаче напоследък стрептококът е все по-устойчив на този антибиотик.В днешно време за лечение на скарлатина, докторите използват антибиотици от групата на пеницилините,цефалоспорините и макролидите- Аугментин,Зинат,Цек,Биодроксил,Ксимебак,Клацид,Сумамед,Уназин и др. подходящи за лечение в домашни условия,като се провежда 10-дневен курс на лечение в комбинация с витамини и противоалергично лекарство(Фенистил) .

      Профилактика.

      Заболелите пациенти се изолират за 10 дни в дома,а тези които са били в контакт с тях за 7 дни.

 

Автор: Д-р Румен Петков    

© Copyright 2005+   All rights reserved  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти