Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
Инфектология
Кардиология
НЕВРОЛОГИЯ
Мозъчно сътресение
Радикулит
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 

Радикулит
(Радикулопатия)

Определение.

    Радикулит е възпаление или дразнене на коренчетата на периферните нерви излизащи от гръбначния стълб.Всеки един периферен нерв отговаря за сетивността за допир,болка и усещане за студено и топло на определена ивица от повърхността на тялото,която започва от гръбнака и завършва до срединната линия по предната повърхност на лицето,шията,главата и корема.Тази ивица се нарича дерматом. Дерматомите на крайниците завършват съответно до пръстите на дланта или стъпалото.
Всяко едно увреждане на периферен нерв във всеки негов участък води до болка и други признаци точно в границите на този дерматом.Най-честите увреждания на периферните нерви които водят до появата на симтоми са на ниво коренче,тъй като то преминава през тесен костен канал и всяко състояние ангажиращо коренчето и водещо до оток,причинява относителна компресия (натиск) на твърдите стени на канала върху него.
Възпалението на ствола на периферния нерв се нарича неврит (трунцит).
Плексит е възпалението на нервното сплетение (плексус) което се образува от няколко периферни нерви и съответства на един крайник.Така съществуват 2 брахиални (раменни) плексуса и 2 лумбосакрални (пояснокръстцови).

Етиология.

   Причините за появата на радикулитните оплаквания най-често се дължат на:
       I. Простудни фактори (излагането на въздушно течение особено в съчетание с предхождащо изпотяване тъй като при изпарението на водните молекули от потта и преминаването им от течно в газообразно състояние се отнема голямо количество енергия - респективно топлина водещо до интезивно охлаждане).
      I I.Не по малко значение обаче имат и различните увреждания на гръбначния стълб
   1.Херния на междупрешленните дискове (дискова херния)-предсталява пробив на обвивката на междупрешленният диск,излизане на част от съдържанието на диска от междупрешленната става и дразнене и натиск върхи близкоразположено нервно коренче.
Самият диск представлява полутечно вещество играещо ролята на амортисьор при натоварвания и сътресения в гръбначния стълб.
   2.Вертебрална остеохондроза – деформации и ошипяване на телата и израстъците на гръбначните прешлени.
   3.Spina bifida-незатворено тяло на гръбначен прешлен.
   4.Други-ракови разсейки,травми на прешлените,възпаления от друго естество,лумбализация,сакрализация...

Клинична изява.

   Зависи от мястото на възникване.
   1.Заболяване на шийните коренчета води до Цервикален (шиен) радикулит и Брахиален (раменен) плексит с появата на болки в главата,шията,рамото и ръката.Появяват се и сетивни и отпадни двигателни симптоми-повишена или понижена сетивност за допир, болка и температура,изтръпване и мравучкане в засегнатите дерматоми с лентовидна локализация,мускулна слабост и намален мускулен тонус,хипотрофия (намаление) на мускулатурата на раменния пояс и ръката,нарушаване на движенията в рамото и ръката и много рядко на китката и пръстите.
   2.Засягането на гръдните коренчета води до Торакален (гръден) радикулит водещ до следните оплаквания- повишена или понижена сетивност за допир,болка и температура,изтръпване и мравучкане в засегнатите дерматоми с лентовидна локализация, (втвърдяване на гръбната мускулатура),болки които се увеличават при вдишване,най-често имат характер на бодеж и се увеличават при навеждане и изправяне,контрактура Често се приемат от пациентите за болки произхождащи от сърцето.
   3.Лумбо-сакрален (поясно-кръстцов) радикулит/плексит.Изявява се с болки,изтръпване и мравучкане в поясната и кръстцовата област,които в част от случаите се разпостраняват към съответния долен крайник,във вид на лента (най-често по задната повърхност на бедрото и страничната на подбедрицата) чак до пръстите на краката и петата.При кашлица,кихане,невеждане и изправяне болката се усилва.Пациентите заемат анталгична поза при която болките са най-слаби.При натиск в определени точки на бедрото където преминава седалищния нерв болката се усилва (болкови точки на Vallaix).При легнало положение на пациента и при пасивно повдигане на засегнатият крак изпънат в колянната става болката се засилва( проба на Lasseg I-ва фаза) ,а при сгъването му в коляното тя намалява ( проба на Lasseg I I-ра фаза).В затегнатите случаи се появяват двигателни нарушения в засегнатия крак с пареза (непълна парализа) на отделни мускули и мускулни групи и хипотрофия (намалена маса) на мускулатурата на стъпалото и подбедрицата.

Диагноза.

   Поставя се въз основа на оплакванията и клиничния преглед,но при затегнати случаи и за доказването на дискова херния и други деформации и патологични процеси на грубначния стълб се налага провеждаето на рентгенография (рентгенова снимка),КАТ (компютърна аксиална томография,скенер,скенограма)и МРТ (ядрено-магнитен резонанс).

Протичане.

   Общо взето повечето пациенти се възстановяват в рамките на тримесечен период дори и без лечение,но в случаите причинени от дискова херния и други деформации на гръбначният стълб заболяването обикновено добива хроничен ход с чести рецидиви (обостряния).

Лечение.

   Провежда се с медикаменти разделени в няколко групи:
      1.Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)-Аспирин,Парацетамол,Диклак,Ибупрофен (Нурофен),Профенид, Пироксикам,Мелоксикам,Декскетопрофен,Нимезулид и др...
      2.Кортикостероиди.
      3.Антидепресанти.
      4.Физиотерапевтични процедури и балнеолечение.
В най-затегнатите случаи се стига и до оперативно лечение.

Автор: Д-р Румен Петков    

© Copyright 2005+   All rights reserved  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти