Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
Инфектология
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
ПАРАЗИТОЛОГИЯ
Аскаридоза
Ентеробиоза
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 

Ентеробиоза
(острици,дребни глисти)

Вижте също: Едри глисти (аскаридоза)
 
  Причинител  I  Симптоми  I  Изследвания  I  Лечение

Ентеробиоза (острици,дребни глисти,оксиуриаза,англ. –Pinworm) e инфекция с паразит  от клас Нематоди (кръгли червеи) наречен Enterobius vermicularis.

Причинител

При хората,  живеят в сляпото черво, апендикса, и възходящото дебело черво .Женските острици са дълги 8-13 мм, а мъжките са  2-5 мм.
       Ентеробиозата  е разпостранена предимно при децата, а родителите обикновено се заразяват от децата си. Преобладава в регионите с умерен климат  и е най-честата глистова инфекция в България.Напоследък се забелязва трайна тенденция за намаление,впредвид по-добрата хигиена и по-добрата програма за скрининг сред децата в ранна детска възраст.
        Жизненият цикъл на остриците от заразяването с яйцата им,през развитието в червата до миграцията около ануса и смъртта им там трае около 25 дни.Тъй като женските острици излизат да снасят яйцата си нощно време през ануса в перианалната област,техните движения,яйцеклетките им и мъртвите им тела предизвикват появата на силен сърбеж.Това правокира децата към разчесване на перианалните гънки и полепването на яйцата по ръцете им и най-вече под ноктите.Впоследстие оттам при поставяне на ръцете в устата  или попаднали в храната,яйцеклетките се поемат в стомашночревният тракт на децата,като по този начин се поддържа автоинвазията на нематодите.Яйцата могат да оцелеят в продължение на 3 седмици преди излюпването. Те могат да попаднат във въздуха или върху  спално бельо, дрехи, играчки, книжни пари или върху ръцете и след това да предизвикат не само автоинфекция при децата,но и заразяване на родителите или други деца в детски колективи в детските ясли и градини.Затова рисковите фактори за заразяване с ентеробиус е лошата лична и групова хигиена в дома и детските заведения.
       Паразитът може да се предава и при сексуален контакт!

Симптоми.

Пациентите най-често имат сърбеж,мравучкане или боцкане в аналната област (обикновено през нощта или рано сутринта), неспокоен сън,скърцане със зъби и по-рядко коремен дискомфорт или загуба на апетит.Други симптоми включват раздразнителност  при жени и вагинален сърбеж.Повечето пациенти обаче са безсимптомни!Затова в днешно време паразитозата се открива предимно при профилактични изследвания от личните лекари или в детските градини.

Усложнения.

Обикновенo няма усложнения.
Драскотините от разчесване в аналната област може да причинят екзема или бактериална инфекция около ануса.При момичета нематодната инфекция може да се разпространи към влагалището и може да причини вагинално течение (вагинит).
       Извънредно рядко при заболявания на червата (ентерити) и преминаване на остриците през чревната стена може да се стигне до Ектопична ентеробиоза.Такива ектопични (необичайни) локализации  са описани в различни места, включително и на влагалището, маточните тръби, ингвиналната (слабинната) област, гениталната област, таза, перитонеума, оментум, черния дроб, слюнчените жлези, мъжки полови органи, а дори и на белите дробове.Те също така са свързани с остър апендицит, еозинофилен колит и еозинофилен гастроентерит.

Изследвания

Женският нематод (10 mm), може да се види в перианалната област с невъоръжено око,но червея  лесно може да се  сбърка с  памучен конец.
       В практиката диагнозата се поставя чрез наблюдение  върху предметно стъкло под  микроскоп и откриване на яйца на Enterobius vermicularis и/или женски острици.Пробата е най-добре да се вземе сутрин преди да се измие дупето, чрез залепване върху опънатите и неизмити перианални гънки на скоч-лента (тиксо) и последващото му залепване върху предметно стъкло.Отрицателният тест за 5 последователни сутрини ефективно изключва диагнозата. Един единствен тест със скоч-лента дава чувствителност от 50%, 3 теста дават чувствителност от 90%, а 5 последователни изследвания дават достоверност от 99%.

Лечение

За лечение на инфекциите причинени от  Enterobius vermicularis се използват медикаментите Комбантрин (пирантел),Пиперазин (Хелмицид)Мебендазол (Вермокс) или Албендазол (Зентел).Първите три лекарства отдавна отсъстват от България,а третото често липсва в аптеките.
       Сърбежа, възпалението и протриването трябва да се лекуват симптоматично със Ментолов спирт или крем Дипрогента. Повторно заразяване с E vermicularis веднага след завършването на лекарствената терапия е често срещано. Освен това, младите острици може да са устойчиви на лекарства.Лечението на инфекцията трябва да се назначи задължително от лекар и се провежда с Albendazole (Zentel) в доза 200мг. от 1г. до 2г. и 400 мг. над 2г. в 2 или 3 приема през 14 дни,тъй като първата доза убива само зрелите острици,но не и поетите яйца,от които се излюпват нови глисти за чието унищожение е необходима втората доза от медикамента.Някои паразитолози препоръчват дори и трета доза за по-голяма сигурност.
       Всички членове на семейството или деца в детската градина, които са заразени, трябва да се лекуват едновременно.В допълнение, личната и груповата хигиена трябва да се подобрят-децата трябва да мият ръцете си преди ядене.Един стар народен метод за борба с остриците,е обуване на децата на тясно бельо и пижама, за да не могат да си разчесват дупето и да се самозаразяват,като по този начин се прекъсва порочният кръг на автоинвазията с яйцата на паразитите.

Вижте също: Едри глисти (аскаридоза)

 

 

Автор: Д-р Румен Петков    

© Copyright 2005+   All rights reserved  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти