Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Остро отравяне

Автор: Д-р Румен Петков
Отрова

    Отрова е всяко вещество, което проникнало в организма, разстройва нормалните му физиологични функции.
За отравяне обаче може да се говори, когато след поемане на определено вещество настъпват болестни изменения.
Особено опасни са острите отравяния поради малкото време за реакция на пациента, близките и медицинските специалисти до настъпването на фатални последици.
Основните методи за борба с острите отравяния са:
1.Очистване на входната врата от отровата(мястото на проникване-уста и стомашно-  чревен път;кожата, очите и дихателните пътища).
2.Прилагане на противоотрова.
3.Очистване на организма от отровата.
4.Реанимация и интензивно лечение при живото-застрашаващи нарушения във функциите на организма.
От гореизброените действия, до получаването на квалифицирана медицинска помощ, пациента и близките му могат да предприемат лечебни въздействия единствено по 1-та точка и много рядко по 2-та.
  Внимание-абсолютно задължително е да се потърси медицинска помощ дори и при най малко съмнение за отравяне в предвид на това , че е по-добре да се направи един излишен мед.преглед, отколкото да се пропусне случай на остро отравяне.
По долу е представен един общ алгоритъм на поведение при всички видове отравяния.

Скарлатина

Схема на лечение на острото отравяне
до пристигане на екипа на Спешна помощ

I.При съмнение за остро отравяне незабавно да се направи повикване до най близкият ЦСМП (Център за спешна медицинска помощ) на тел.150, а при невъзможност, да се осигури транспортирането до там.

I I.Да се предприемат действия за очистването на входната врата от отровата:

1.-когато е поета през устата, да се даде на пациента да изпие 2-3 чаши вода и да се предизвика правокирано повръщане чрез поставяне на пръст в устата и допир до гърлото, езика и небцето (с изключение на случаите когато се касае за отравяне с петролни деривати, киселини и основи и пациенти в кома и с гърчове).
2.-когато отровата е поета през кожата да се съблекат дрехите по време на отравянето и да се измият кожните повърхности с хладка вода и сапун.
3.-при инхалация на отровни газове пациентът да бъде изведен на чист въздух.
4.-при попадане на отрова в очите да се направи промивка с хладка вода.

I I I.Прилагане на противоотрова в следните случаи:

1.-при поемане през устата на киселини(солна, сярна и азотна) да се даде на пациентът да пие неутрализиращ разтвор на –белтъчна вода(4 яйчени белтъка в ½ литър вода) или ½ литър прясно мляко или сода бикарбонат(1 чаена лъжичка в ½ литър вода) или сапунена вода(10гр.сапун в ½ литър вода), а при липса на изброените и дори само вода ½-1 литър(разрежда значително киселината).Същите антидоти се използват и при попадане на киселини върху кожата.
2.-при поемане през устата на основи(сода каустик, гасена и негасена вар) трябва пациентът да поеме една от следните противоотрови-Оцет 50-100 гр.разреден с вода 1:4 или прясно мляко 500 гр.или белтъчна вода(4 яйчени белтъка в ½ литър вода) или лимонов сок разреден във чаша вода или при липса на изброените само вода.Същите антидоти се използват и при попадане на основи върху кожата.
3.-при попадане в очите на киселина-промивка с разтвор на сода бикарбонат(1 чаена лъжичка в ½ литър вода), а при попадане
на  основа-разтвор на оцет във вода 1:4.

Автор: Д-р Румен Петков