Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
Инфектология
Кардиология
НЕВРОЛОГИЯ
Мозъчно сътресение
Радикулит
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 

Мозъчно сътресение
(комоцио)

  Причини  I  Симптоми  I  Усложнения  I  Изследвания  I  Лечение

Сътресение на мозъка (комоцио,англ.-concussion)е състояние при което вследствие на черепно-мозъчна травма,се стига до нарушения във психическото състояние със или без загуба на съзнание и без огнищна неврологична симптоматика.

Причини

Най-често сътресение на мозъка се среща при спортове свързани със риск от черепно мозъчна травма.Абсолютен лидер в това отношение е боксът.Често по време на боксовите мачове се стига до нокдаун и нокаут (падане на боксьора на пода),което всъщност представлява сътресение на мозъка.Други спортове свързани със повишен риск от черепно-мозъчен травматизъм са: американски футбол, хокей на лед, борба, ръгби и различни бойни изкуства.

Патофизиологично,вследствие на рязкото сътресение се стига до моментно смущение във функцията на мозъчните клетки и по-специално в ретикуларната формация,като се предполага че има и разкъсване на аксони (нервни окончания).При леките случаи не се установяват никакви морфологични промени,а при по-тежките има мозъчен оток.

Симптоми

1.Нарушение в съзнанието-обикновено се стига до изпадане в безсъзнание ( повърхностна кома),но степента на промяна на съзнанието може да варира през ступор,сомнолентност до обнубилацио (обърканост).Възможно е пациентът да изпадне във състояние на временна емоционална лабилност,обърканост,бавни реакции,звездички пред очите,замъглено или двойно виждане.Загубата на съзнание може да бъде от няколко секунди,до 20-30 мин.,рядко повече.

2.Амнезия (загуба на паметта) за събитията преди травмата -антероградна амнезия (много рядка и бързопреходна) и за събитията след травмата-ретроградна амнезия-за секунди и минути.

3.Гадене,повръщане.

4.Главоболие което се правокира от шум,ярка светлина,физическо и психическо напрежение.Впоследствие при неадекватно лечение ,главобилието може да персистира 0.5 - 1 г. - т.н. постравматична церебрастения.

5.Световъртеж,замайване,сънливост и шум в ушите,вследствие на вегетативни нарушения и промени в кръвното налягане.

6.Психични нарушения-понякога има епизоди на психо-моторна възбуда.

При неврологичният преглед липсват значими отклонения.Евентуално може да има затруднения при изпълнение на носо-показалечната проба,както и лек нистагъм и лека анизокория и анизорефлексия.

Усложнения

Хронична травматична енцефалопатия.Лица с анамнеза за повтарящи се мозъчни травми, включително боксьори и футболисти, са изложени на риск за развитие на хронична травматична енцефалопатия - прогресивно дегенеративно заболяване.Дегенеративните промени, които могат да започнат месеци до десетилетия след последнота мозъчна травма на пациента, включват атрофия на мозъчните полукълба, медиална темпорална, таламусна и на мозъчния ствол.Симптомите на заболяването включват загуба на паметта, объркване, нарушена преценка, намален контрол на емоциите, агресия, експлозивен гняв, депресия и прогресивна деменция.

Изследвания.

Лабораторните изледвания не показват никакви отклонения.

Апаратните образни изследвания като КАТ (скенер) и ЯМР (резонанс) също са нормални.Единствено ЕЕГ (електроенцефалографията) може да покаже леко подтискане на алфа-ритъма.

Лечение

При леките случаи не е необходими болнично лечение.Достатъчно е само домашен режим на легло ,като се изключат физическо и психическо напрежение,силен шум,ярка светлина и алкохол.При болка в главата пациентите могат да приемат Ефералган или Хексалгин,а при сънливост и отпадналост могат да приемат и Ноотропил (пирацетам).При неспокойствие може да се дава Диазепам.При данни за мозъчен оток в болнични условия може да се прилагат антииоточни средства-Манитол венозно в инфузия и диуретици.

 


 

Автор: Д-р Румен Петков    

© Copyright 2005+   All rights reserved  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти