Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
Инфектология
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
СПЕШНА _ПОМОЩ
Анафилактичен_шок
Болки в гърба
Висока
температура
-ЛЕЧЕНИЕ
Висока
температура

-ПРИЧИНИ
Кашлица
Киселини
Обилно
повръщане
Остра диария
Остри отравяния
Ухапване
и ужилване
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 
Обривът при
Варицела
включва
мехурчета
по кожата
и е много
сърбящ
 
Уртикарията
протича с
влудяващ сърбеж
и обрив като
опарено
от коприва
 
Скарлатината
протича
със висока
температура,
болки в гърлото
и типичен обрив
 

© Copyright 2005+   All rights reserved  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти

Лечение на висока температура

Причини за висока температура

   Високата температура е симптом на много и разнообразни заболявания( най-често инфекциозни ), но тя сама по себе си предизвиква сериозни оплаквания особено при възрастни, като главоболие, безсилие, отпадналост, сънливост, световъртеж и повръщане,както и температурен гърч при деца до 5 год., и често предизвиква паника у пациентите или техните родители, която може да бъде избегната ,когато има ясни и точни правила от които да се ръководят в такива ситуации. Разбира се най добрият вариант е преглед и изписване на лечение от лекар,но това не винаги е възможно да се осъществи на момента. Често се налага да се започне предварително лечение.

I.Сваляне на висока температура при деца.

Децата понасят сравнително добре високи температури,но все пак е желателно,да не се допуска покачване на температурата над 38.0 °C,тъй като при стойности над 38.5 °C се увеличава многократно вероятността от фебрилен гърч.
         Широко разпостранените в миналото методи за сваляне на температурата,си остават... в миналото!
         В днешно време съществуват високо ефективни лекарства за понижаване на температурата,които по продължителност на действие и ефективност,многократно превъзхождат остарелите и травмиращи методи на народната медицина.Широко използваните допреди 15-20г. методи като разтриване с вода и оцет,студени клизми,студени компреси на челото или корема,мокри чорапи и завиване с мокри чаршафи са ниско ефективни,травмиращи детето заради неприятните усещания,с краткотрайно действие бързо преминаващо след прекратяване на процедурите,някои са трудно приложими,а и понякога водят до колапс вследствие на рязкото охлаждане.Тяхното значение не е изчезнало напълно,но тяхната употреба е уместна само в краен случай,когато температурата е много висока (над 40.0 гр.),и целта е да я свалим максимално бързо,или не разполагаме с нужните лекарства в момента,или медикаментите не могат да овладеят високата температура в продължение на повече от 2 часа.В такива случаи,освен традиционните методи,изключително ефикасно е поставянето на кърпи с натрошен лед в мишниците и слабините при сгънати крайници,тъй като там преминават магистрални кръвоносни съдове,чието охлаждане води до светкавично нормализиране на телесната температура.
         Хомеопатичните лекарства за сваляне на висока температура са ... гола вода!

II.Сваляне на висока температура при бременни жени.

Единственият медикамент за лечение на висока температура,който може да се използва безпроблемно по време на бременност е Парацетамол (за предпочитане чист) и неговите аналози.Най подходящ е Ефералган ефервесцентни таблети от 500 мг.,който поради разтворимата си форма,съчетава мощно действие,при сравнително ниска доза.Освен това могат да се използват и други аналози-Парацетамакс,Парацетамол,Панадол,Тиленол...Комбинираните форми Тайлол Хот,Терафлу,Фервекс и Колдрекс също могат да се използват, но с повишено внимание.

III.Основни принципи на лечение на висока телесна температура.

1. За висока темпертура,се смята стойност над 37.2 °C измерена под мишницата и над 37.8 °C измерена на челото,в устата,ухото или ануса. В долупоместената таблица има отразени дозите на лекарствата които се дават при висока температура , като се има предвид че:
         При температура под 38.0 °C не се налага лечение.
          При температура от 38.0 °C до 39.0 °C се дава едно от посочените лекарства по избор.
         При температура над 39.0 °C е уместно да се приемат   две или три лекарства в комбинация:
Парацетамол или неговите аналози+ Ибупрофен или неговите аналози+Аналгин или неговите аналози или Аспирин.
 
         2. Основните лекарства в нашите аптеки са Парацетамол , Ибупрофен,Аналгин и Аспирин, а посочените под тях са техни аналози.Пример-Парацетамол,Панадол, ,Ефералган,Калпол,Тайлол,Колдрекс,Терафлу и Фервекс съдържат едно и също лекарство (Ацетаминофен), но с различни търговски наименования,което означава че се дава едното от тях и не може да се комбинират помежду си.
         Никога не приемайте едновременно Аспирин и Ибупрофен и техните аналози ,тъй като има опасност от неблагоприятно взаимодействие между тях.Освен това тяхната употреба трябва да се избягва при гадене,повръщане и болки в корема,тъй като дразнят стомаха. Често използвана в практиката комбинация е Парацетамол+Нурофен.
 
          3. Едно и също лекарство може да се дава не повече от 3-4 пъти в денонощие (освен ако няма специални указания) и през интервал от минимум 4 часа .Когато температурата не спада от приема на един температуропонижаващ медикамент,ако дадем повторно още 1 доза от него,преди да са изминали 4 часа, има опасност от предозиране заради високата доза...но ако дадем допълнително още 1 или 2 различни лекарства в нормални дози,липсва такава опасност! (макар че някои майки се притесняват от комбиниране на медикаментите,това е редовна практика в спешните центрове и педиатричните отделения,където при много висока телесна температура няма време за губене и се търси бърз и сигурен температуропонижаващ ефект)
 
          4. Ефектът от лечението проличава минимум 1 час след приема на медикаментите.Ако сте дали на детето 1 лекарство за понижение на температурата (например Ефералган) и до 1 час няма поне минимално понижение на телесната температура или продължава да се повишава,можете да дадете допълнително още едно или две лекарства от другите групи (да кажем сироп Нурофен и/или капки Хексалгин ).Аналогично при възрастни ако няма ефект до 1 час от поета таблета Ефералган,може да се приемат допълнително 1 ампула Аналгин и/или МИГ 400 и/или Аспирин.
 
         5. Лекарствата на свещички или в течна форма (сироп,разтвор или ефервесцентни таблети) се поемат по-бързо от организма и съответно имат по-бързо действие,така че ако възрастен пациент (или дете над 12г.) приеме при много висока температура през устата наведнъж 1 разтворима във вода таблетa Ефералган заедно с 1 ампула Аналгин ( или 40 капки),то ефектът ще бъде по-ранен и по-изразен.При малки деца е уместно комбинирането на свещичка или сироп Ефералган със сироп Нурофен и/или капки Хексалгин(Аналгин) в съответните дози.
 
          6. Ако високата температура е съчетана и с обилно повръщане,е препоръчително първо да се овладее повръщането и лечението на вис. температура да започне 1/2-1 час след това,или да се използват само свещички( Нурофен или Ефералган).
          Много е важно,пациентът да поема голямо количество течности,тъй като за всеки градус повишена телесна температура над нормалната (над 37.0 гр.),организмът губи по 1 литър вода чрез издишания въздух от белия дроб (т.н. перспирацио инсенсибилис).При пипса на адекватно оводняване на организма има опастност от дехидратация,протичаща с още по-изразена отпадналост,сънливост,световъртеж и безсилие.
         Комбинираните прахчета съдържащи парацетамол-Тайлол-Хот,Колдрекс,Терафлу,Фервекс... са много ефективни,но трябва да се избягват от пациенти със високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания, които се повлияват зле от съдържащите се в тях Фенилефрин (Phenylephrine) или Псевдоефедрин (pseudoephedrine).Тези от тях които съдържат Pheniramine maleate имат приспивен ефект.
          Ако пациентът има висока температура над 38 градуса повече от 3 дни е наложително да бъде прегледан от лекар.

Дозите на лекарствата които се използват за понижаване на висика телесна температура са поместени в следната таблица според теглото или възрастта. Внимание-прочетете внимателно лекарствената информация в упътването на избрания от вас медикамент относно възможните странични ефекти и противопоказания. Не превишавайте посочените дози на лекарствата.Не приемайте Аспирин и Нурофен в комбинация.

Телесна маса

Парацетамол,
Панадол сироп , Ефералган сироп,
Ефералган табл,
Калпол сироп,
Тайлол сироп,
Тайлол-Хот,
Фервекс,
Колдрекс,
Терафлу,

Нурофен,
Нурофен сироп,
Нурофен свещички,
Ибупрофен,
Ибупром Макс,
МИГ сироп,
МИГ 400

(Не се използва при бременност)

Аналгин,
Проалгин, Хексалгин, Диалгин, Диалгин Джуниър

(Не се използва при бременност)

Аспирин,
Ацетизал, Упсарин, Аспетин

(Не се използва при деца и бременни жени).

Под 5 кг.

1/2 чаена лъж. от сироп или 1/2 свещичка Еfferalgan 80mg.

3-6 месеца-2.5ml.(1/2 чаена лъжичка) до 3 пъти дневно

 

Не се използва при деца.

5-7 кг

1/2 -1 чаена лъж. от сироп или 1 свещичка Еfferalgan 80mg.

3-6 месеца-2.5ml.(1/2 чаена лъжичка) до 3 пъти дневно

2 до 5 капки течен Аналгин или Хексалгин през устата(ампулата се чупи,обръща се и се почуква по дъното й върху подложена отдолу чаена лъжичка)

Не се използва при деца.

8-10 кг.

1/2 -1 чаена лъж. от сироп или 1 свещичка Еfferalgan 80mg.

6-12 месеца-2.5ml.(1/2 чаена лъжичка) до 4 пъти дневно

2 до 5 капки течен Аналгин или Хексалгин през устата(ампулата се чупи,обръща се и се почуква по дъното й върху подложена отдолу чаена лъжичка)

Не се използва при деца.

11-12 кг.

1 чаена лъж. от сироп или 1 свещичка Еfferalgan 150mg.

1-3 години-5ml.(1 чаена лъжичка) до 3 пъти дневно

3 до 10 капки течен Аналгин или Хексалгин през устата(ампулата се чупи,обръща се и се почуква по дъното й върху подложена отдолу чаена лъжичка)

Не се използва при деца.

13-15 кг.

1 и 1/2 чаена лъж. от сироп или 1 свещичка Еfferalgan 150mg. или 1/4 таблета Ефералган 500мг., (Парацетамол)

1 чаена лъжичка) до 3 пъти дневно

3 до 10 капки течен Аналгин или Хексалгин през устата(ампулата се чупи,обръща се и се почуква по дъното й върху подложена отдолу чаена лъжичка) или 1/2 прахче Диалгин Джуниър

Не се използва при деца.

16-23 кг.

2 чаени лъжички от сироп или 1/2 таблетка Ефералган 500мг., (Парацетамол) или 1 и 1/2 -2 свещички Ефералган 150мг

1 чаена лъжичка) до 3 пъти дневно

5 до 15 капки течен Аналгин или Хексалгин през устата(ампулата се чупи,обръща се и се почуква по дъното й върху подложена отдолу чаена лъжичка) или 1 прахче Диалгин Джуниър

Не се използва при деца.

24-30 кг.

3 чаени лъжички сироп или 1/2 таблетка Ефералган 500мг., (Парацетамол) или 1 свещичка Ефералган 300мг.

7-9 години-7.5ml(1и1/2 чаени лъжички) до 3 пъти дневно

8-20 капки течен Аналгин или Хексалгин през устата(ампулата се чупи,обръща се и се почуква по дъното й върху подложена отдолу чаена лъжичка) или 1 прахче Диалгин 500мг.,или 1 т. Аналгин

Не се използва при деца.

31-45кг.

1 таблетка Ефералган 500мг, (Парацетамол)

2-3х1таблета от 200мг.

30-40 капки течен Аналгин или Хексалгин през устата(ампулата се чупи,обръща се и се почуква по дъното й върху подложена отдолу чаена лъжичка) или 1 до 1 и 1/2 прахче Диалгин 500мг.,или 1 до 1 и 1/2 т. Аналгин

Не се използва при деца.

над 50 кг.

1-2 таблетки(до 6 тб. за 24 часа) Ефералган 500мг., (Парацетамол)

2-3х1 таблета от 400 мг.

40 капки течен Аналгин или Хексалгин през устата(ампулата се чупи,обръща се и се почуква по дъното й върху подложена отдолу чаена лъжичка) или 1 прахче Диалгин 1000мг.,или 2 таблети Аналгин

Възрастни:1-2 таблети от 500 мг.Да не се приема едновременно с Нурофен.

 

Автор: Д-р Румен Петков