Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
ИНФЕКЦИОЗНИ  БОЛЕСТИ
Варицела
Грип
Коксаки и ECHO
вируси
Кримска
хеморагична
треска
Ку треска
Лаймска болест
Марсилска треска
Морбили
Ротавируси
Скарлатина
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 
Марсилската
треска

е широко
разпостранена
в Южна
Европа
включително
и в България
 
Острата
Ку-треска
често
протича
като атипична
пневмония
 
Лаймската болест
се предава
от кърлежи
и протича
с типичен
обрив
подобен на
мишена
 

Кримска-Конго хеморагична треска

   Кримска-Конго хеморагична треска ( Febris haemorrhagica Crimea-Congo),на английски: Crimean–Congo hemorrhagic fever (CCHF) е вирусно заболяване, чийто причинител първоначално e бил изолиран от заболели от кримска хеморагична треска,а по късно се оказва че той е идентичен с вируса Конго в Африка.

Всъщност болестта е широко разпостранена в Китай, Пакистан, Иран,Ирак,Индия и други страни от Южна Азия, цяла Африка и Югоизточна Европа.

От Европа най-засегната е България и са констатирани ендемични огнища в следните области: Бургас, Ямбол, Шумен, Търговище, Сливен, Хасково, Кърджали, Разград, Стара Загора и Пазарджик.Регистрирани случаи има от време на време,но те са единични.

Източник и преносител на инфекцията най-често са кърлежите от рода Hialoma marginatum marginatum,,чиито личинки паразитират у зайци и птици,а възрастните форми-в селскостопански животни-коне,овце,кози и др. Заразяването става посредством ухапване от заразени кърлежи.Нерядко се заразяват хора ,които почистват животните от кърлежи и ги убиват ,като ги смачкват с пръсти.Медицинските работници се заразяват при контакт с кръвта на болни. Преболедуването води до траен имунитет (устойчивост на заболяване).
 
   Инкубационния (скрития) период е 7-12 дни. В развитието на болестта се наблюдават 3 периода:
   1.Предхеморагичен (предкръвоизливен) период-най-често започва внезапно с втрисане, висока температура, главоболиe,отпадналост, болки в мускулите, кръста и корема, гадене, повръщане и диария.Лицето се зачервява,а очите влажни и блестящи.
 
   2.Хеморагичен (кръвоизливен) период-между 3-я и 6-я ден от началото на заболяването се появяват кръвоизливи по кожата,кръвотечение от носа,кървене от венците,повръщане и изхождане на кръв, генитален кръвоизлив,кървави храчки,поява на язвички и ранички в устната кухина.Засилват се болките в корема,урината потъмнява.По-рядко се срещат белодробни увреждания (бронхопневмония), сърдечни увреди (учестен или забавен пулс,прескачане на сърцето,снижаване на кръвното налягане,шок), засягане на черния дроб (жълтеница), общомозъчни признаци (парези и парализи,гърчове).
 
   3.Реконвалесцентния (възстановителен) период продължава месеци,като болните се оплакват от болки по тялото,косопад,намалена потентност и неврастенични оплаквания.
 
   Усложнения-в много редки случаи,заболяването се усложнява с бронхопневмония, миокардит (възпаление на сърдечния мускул), сепсис (отравяне на кръвта), перитонит (възпаление на коремната ципа), паротит (засягане на слюнчените жлези), цистит (възпаление на пикочния мехур).
   Смъртността е около 30%.
 
   Лечение-то е симптоматично.Пациентите се изолират и лекуват в инфекциозните отделения при условията на ООИ (особено опасни инфекции) със глюкозни и солеви разтвори, гамаглобулини и противохеморагичен серум изолиран от преболедували болестта, витамини, кръвопреливане, тромбоцитна маса, глюкокортикоиди и евентуално антибиотици при вторична инфекция.
   Срещу самия вирус експериментално се прилага антивирусен медикамент-Ribavirin (Copegus,Rebetol),но засега няма сигурни данни за неговата ефикасност.
 
   Профилактика-борба с кърлежите в ендемичните огнища на заразата,обучаване на населението за предпазване от ухапване от кърлежи и размачкването им.На застрашените контингенти се поставя ваксина срещу кримска хеморагична треска.На контактните на заболелите лица се поставя противохеморагичен серум или хиперимунен гамаглобулин (антитела срещу причинителя).

 

Автор: Д-р Румен Петков    

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2005+   All rights reserved  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти