Практическа медицина - проверено в практиката!
Начало АГ Алергология Имунизации Гастроентерология Дермовенерология Диететика Ендокринология Инфектология Варицела Грип Коксаки и ECHO вируси Кримска хеморагична треска Ку треска Лаймска болест Марсилска треска Морбили Ротавируси Скарлатина Кардиология Неврология Нефрология Ортопедия Офталмология Паразитология Педиатрия Психиатрия Пулмология Ревматология Спешна помощ УНГ Урология Фармакология Хематология ХирургияМорбили

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Усложнения I Изследвания I Лечение I Профилактика

Обрив при Морбили

Причини I Симптоми I Усложнения I Изследвания I Лечение I Профилактика

Морбили (брусница,лат.-morbilli,англ.-measles) е инфекциозно заболяване (тип „шарка“-нар.),което протича със обрив,висока температура и симптоми от горните и долните дихателни пътища,като същевременно е едно от най-заразните инфекциозни заболявания и остава една от водещите причини за смърт при малки деца!
През 2009г.-2010г. вследствие на една епидемия от морбили в Североизточна България,починаха 24 деца!

Причинява се от Morbillivirus от род Paramyxoviridae.Заразоносител на инфекцията е единствено болният човек,т.е. болестта е типична антропоноза.Вирусът се отделя от него през последните 3 дни преди и 5 дни след появата на обрива.Разпостранението става по въздушно-капков път чрез кихане и закашляне,при което във въздуха на стаята се образува фин аерозол,от който може да се зарази всеки който посети тази стая в следващите 2 часа.
От морбили може да боледуват всички възрасти, които не са били имунизирани-от 3-4 месечни бебета до хора в напреднала старческа възраст,но основният контингент на заболяването са неимунизираните деца.Контагиозният индекс е висок-98%,което означава,че с морбили се заразява практически всеки възприемчив индивид,който е бил в контакт с морбилозно болен!Смъртността е около 5%.
След като попаднат във дихателните пътища или конюнктивите на очите,морбилните вируси първоначално се размножават там,както и в регионалните лимфни възли,след което попадат в кръвта (първична виремия) и по точно във клетките на моноцитно-макрофагиалната (имунната) система и левкоцитите и ги разрушават.Вследствие на това се получава левкопения (патологично намаление в броя на левкоцитите) и срив в имунитета.На един последващ етап вирусите отново постъпват в кръвта (вторична виремия) и се разпостраняват до лигавиците на  горните дихателни пътища, белия дроб,черния дроб,мозъка и неговите обвивки и епитела на червата и ги възпаляват.Основна роля при развитието на усложненията на болестта-бронхопневмония,отит,менингит,енцефалит и др. играе пониженият тонус на имунната система.
Основни предразполагащи фактори за по-тежкото протичане на заболяването са:

 • Липса (отказ) на имунизация срещу болестта.
 • Недохранване.
 • Първично имунодефицитно заболяване.
 • Бременност.
 • Дефицит на витамин А.

Началото на морбили варира от 7 до 14 дни (средно 10-12 дни) след заразяване с вируса.Първият знак на морбили е обикновено високата температура (често повече от 40 С) която обикновено продължава 4-7 дни.Този период също така се характеризира с неразположение,безапетие,конюнктивит, кашлица,хрема, фотофобия (светобоязън), оток на клепачите и миалгии (мускулни болки).
Петна на Коплик Енантем (болестни изменения по лигавиците на устната кухина)- Петна на Коплик-синьо-сиви петънца на червена основа-развиват се върху устната лигавица противоположно на  вторите кътници.Обикновено се появяват 1-2 дни преди обрива и след неговата изява изчезват.Те са патогномонични (абсолютно потвърждение) за наличие на морбили, но не винаги са налице.
Екзантем (Обрив). Като цяло, обривът се развива около 14 дни след заразяването.Може да се появи и лек сърбеж.Представен е от леко-надигнати дребни червени петна и започва на лицевата страна на линията на косата, от двете страни на врата и зад ушите. В рамките на 48 часа, обривите се обединяват в  плаки предимно по раменете и гърдите, които се разпространяват от торса към крайниците, включително дланите и стъпалата, и изчезват по същия начин като се започне от главата и шията,тялото и накрая изчезват от ръцете и краката Плътността на обрива е най-голяма по-нагоре по раменете, където обривите могат да се обединяват в дифизни червени леко-надигнати полета (плаки) Пациентите се чувстват най-зле по време на първия или втория ден от началото на  обрива,който трае 5-7 дни преди да избледнее в кафеникави хиперпигментирани петна, които след това се излющват за около 10 дни. Имунокомпрометираните пациенти не могат да се развият обрив.

Повечето усложнения на морбили възникнат поради факта, че вируса на морбили подтиска имунния отговор на болния, и в резултат се стига до  реактивиране на латентна инфекция или суперинфекция от бактериални патогени. Усложненията на морбили е по-вероятно да се появят при лица на възраст под 5 години или по-възрастни от 20 години, и процентно вероятността за развитието им се  увеличава при лица с  имунен дефицит, недохранване, недостиг на витамин А и липса на  ваксинация.
Пневмонията, както от самия вирус на морбили, така и от активиране на  латентна туберкулозна инфекция или друга бактериална такава е най-честото усложнение.(от моите скромни наблюдения върху 10 заболели от морбили през 2009г. мои пациенти,приблизително половината развиха пневмония/бронхопневмония).
Други инфекциозни усложнения включват възпаление на средното ухо (отит), бронхопневмония,ларинготрахеобронхит,круп (ларингит), обостряне на туберкулоза,менингит,енцефаломиелит, диария, синузит, стоматит, субклиничен хепатит, лимфаденит и кератит (възпаление на роговицата на окото) което може да доведе до слепота.В действителност, морбили остава честа причина за слепота в много от развиващите се страни.
Усложненията на морбили в бременната майка включват пневмония, хепатит, подостър склерозиращ паненцефалит, преждевременно раждане и спонтанен аборт.

От стадартните кръвни изследвания в периферната кръвна картина (ПКК) се установява левкопения-намаление на белите кръвни телца.Диагнозата на морбили обикновено се определя от класическата клинична картина.
Потвърждение в лаборатория (най-вече за контрол на епидемиите и  общественото здраве) се постига с помощта на следните методи:

 • Серологични изследвания за морбили-специфичен IgM или  IgG титри, като се взема кръв за изследване двукратно през 14 дни и сигнификантно за наличие на заболяване от Морбили се счита четирикратното нарастване на титъра на IgG антителата срещу морбилния вирус.
 • Изолиране на вируса в специални хранителни среди.
 • Обратна транскриптаза полимеразна верижна реакция (RT-PCR тест) отриване на РНК копия във кръв,урина,гърлен и носен секрет.

Диференциална диагноза

Най-често в практиката Морбили трябва да се отдиференцира от следните заболявания:
Скарлатина,рубеола, Болест на Kawasaki (Кавазаки),серумна болест,системен лупус еритематодес,лекарствени обриви,инфекциозен еритем (пета болест-вид „шарка“),внезапен екзантем (шеста болест-вид „шарка“),инфекциозна мононуклеоза,менингит,детски енеровирусни инфекции (коксаки и ехо),сепсис,вирусни хеморагични трески (кримска-конго хеморагична треска...).

Липсват медикаменти за етиологично лечение на морбили.По същество се провежда поддържащо и симптоматично лечение, както следва:

 • Лечение на  високата температура с различни медикаменти-Панадол,Ефералган,Тайлол (повече за лечение на висока температура- тук).
 • Лечение на кашлицата.Ако e влажна-със Амброксол (Амбрекс,Флавамед,Мукосолван...),АЦЦ или Бромхексин.При суха кашлица-Синекод,Тусирол,Либексин...
 • Поддържане на добра хидратация (оводняване) през устата или с помощта на венозни вливания и  възстановяване на загубата на течности  от евентуална диария или повръщане.
 • Витамин А (виж схемата за профилактика със Вит А по долу.)
 • Лечение на усложненията-антибиотици при отит,бронхит,синуит,ларингит у дома,а по-тежко протичащите от тях-пневмония и бронхопневмония,менингит,енцефалит,ентероколит-в болнични условия.
Ваксина против Морбили-Priorix

I.Преекспозиционна профилактика у нас се прави чрез имунизация със жива антиморбилна ваксина - една от компонентите на триваксината Priorix (Приорикс) от Задължителния имунизационен календар на Република България.Тя се прилага от около 2004г.,а преди това у нас се прилагаше триваксината Тримовакс.
Ефективността (имуногенност) на Priorix е над 98% непосредствено след поставянето на ваксината 3 седмици преди евентуална експозиция на морбилозен вирус,а на втората година защитни титри на антителата срещу Морбили се откриват във над 93% от имунизираните.
Всичките мои пациенти заболели от морбили през 2009г.,общо 10  на брой от ромски произход бяха или необхванати с ваксина или периодът между поставянето й и началото на заболяването бе по-малък от 3 седмици.

I I.Постекспозиционна профилактика трябва да се провежда при неваксинирани контактни на морбилозно болни.Включва:
1. Пасивна имунизация.Провежда се с човешки имуноглобулин (имуновенин) по преценка на лекаря или РЗИ на високорискови пациенти контактни на болни от морбили.При този вид имунизация,става въпрос за антитела внесени наготово отвън,а не изработени от имунната система на реципиента в резултат на антигенна сенсибилизация.Провежда се "на пожар" при епидемична обстановка на високорискови пациенти контактни на морбили и действа сравнително ограничено време (няколко месеца).
2.Профилактика с витамин А.
Световната здравна организация препоръчва витамин А добавки за всички деца с диагноза морбили, независимо от тяхната страна на пребиваване, въз основа на тяхната възраст,както следва:

 • Кърмачета на възраст под 6 месеца: 50,000 IU / (8 капки от Витамин А олеозум разтвор на Софарма) през устата-по 1 доза в 2 последователни дни
 • Възраст 6-11 месеца: 100 000 IU / (15 капки от Витамин А олеозум разтвор на Софарма) през устата- по 1 доза в 2 последователни дни
 • По-големи от 1 година: 200 000 IU / (30 капки от Витамин А олеозум разтвор на Софарма) през устата- по 1 доза в 2 последователни дни
 • Децата с клинични признаци на недостиг на витамин А: Първите 2 дози като подходящи за възрастта, след това една трета възраст-специфична доза дадена 2-4 седмици по-късно.

Автор: Д-р Румен Петков