Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Лечение на остра Диария

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Лечение I Профилактика

Диария

Причини I Симптоми I Лечение I Профилактика

Диария (разстройство) е изхождане на изпражнения с увеличено водно съдържание повече от 3 пъти дневно.Обикновено е многократно през деня, като се променя и цвета на изхожданията и миризмата.Често диарията е съпроводена с повръщане, като понякога то излиза на преден план.

Острите диарии са едни от най-честите заболявания през летния период.

Причините за острата диария се разделят на:
Инфекциозни- Вирусни-ротавируси(най-честите причинители) но също така и коронавируси.Често ентеровируси (коксаки и ехо), аденовируси...
Бактериални-Салмонела и Шигела(дизентерия) и Ешерихия...
Микотични (гъбични)- обикновено при неправилна и безразборна употреба на антибиотици (Дисбактериоза).
Паразитни.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?


Неинфекциозни-
Грешки в храненето-храни съдържащи токсини или силно дразнещи храносмилателните пътища -пържени, мазни, люти и пикантни...
Конституционални-алергия, синдром на раздразнено дебело черво, ензимопатии...

От всички изброени в класификацията причини, най-чести са вирусните (и то ротавирусните) диарии.Инфекциозните диарии в зависимост от мястото където се предизвикват се подразделят на Ентерит (възпаление на тънкото черво) протичащ с по-редки дори течни диарични изхождания с по-голяма опастност от обезводняване (дехидратация) и Колит (възпаление на дебелото черво) който се характеризира с по консистентни, кашави изхождания.Обикновено обаче, става въпрос за Ентероколит (едновременно засягане на тънкото и дебелото черво), а при възпаление и на стомашната лигавица се касае за Гастроентероколит, който протича и с повръщане (освен с диария).
Основният патологичен механизъм на заболяването е дехидратацията (обезводняването) дължаща се на повишената загуба на течности.Повръщането, високата температура и намаления прием на храна и течности допълнително влошават състоянието.

Скарлатина

Водеща проява на заболяването са многократните диарични изхождания, чийто брой може да бъде от 2-3 до 20 и повече в най-тежките случаи.Могат да бъдат кашави или воднисти, зелени, зеленикави или жълтеникави, пресечени, с неприятна миризма и наличие на слуз и понякога жилки кръв.Същевременно може да се наблюдава безапетитие, подуване на корема, повръщане, болки, висока температура и отпадналост.В по-тежките случаи се появяват изостряне чертите на лицето, хлътване на очите, намалена еластичност на кожата, ацетонов дъх от устата, изсъхване на устните и езика който става бял и обложен, студени крайници с посиняване, бледа кожа, учестен пулс, спадане на кръвното налягане, първоначална възбуда последвана от сънливост и апатия, а в най-тежките случаи и кома (безсъзнание).
Обилната диария при деца, много бързо води до състояние на обезводняване (дехидратация) протичащо с жажда, отпадналост, безсилие, сънливост, залитане, изостряне на чертите на лицето, подкръжени очи, намалено количество тъмна урина, рязко спадане на теглото.Спадане на телесното тегло с повече от 15% от изходното (преди заболяването) се приема за спешно състояние и изисква бързо възстановяване на водните и солеви загуби, посредством вливания на Глюкозно-солеви разтвори по венозен път в болнични условия!

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.
Венозна рехидратация

Лечението в детска възраст трябва да се провежда от педиатър или инфекционист, а при възрастни от терапевт или инфекционист.

Лечението на острата диария във времето до лекарският преглед включва:

Патогенетично лечение- овладяване на дехидратацията (обезводняването).В болнични условия това се постига най-вързо с венозни вливания на разтвори на Глюкоза и натриев хлорид.При по-леките случаи в домашни условия , се прави Водна пауза-в продължение на 6-9 часа се поемат само течности -вода, сокове, компот разреден с вода без плодовете, степчета и чай.При наличие на повръщане, се приемат лекарства срещу повръщането (виж тук).През този период (до 6-я час) не трябва да се поема никаква храна, а след изтичането му може да се приемат през устата обикновени солети и бисквити, и на другия ден в диетата могат да се добавят препечен хляб, варени картофи, варен ориз и макарони без олио и сирене.Продължителността на това ограничение в храненето трябва да продължи 5-7 дни, или 2-3 дни след изчезването на диарията и другите прояви на болестта.
При кърмачета с диария, е уместно даването на безлактозни млека ( APTAMIL Lactose Free ).
Стриктното спазване на тази диета е първостепенно условие за успешното лечение на диарията, и всяко едно отклонение от нея води до ново обостряне на заболяването и компрометиране на лечението.

Симптоматично лечение-при водниста диария-прахчета Смекта + пробиотик(Рекомфорт, Линекс, Биобаланс, Ентерол 250...).В случая Смекта има запичащ ефект (повишава консистенцията), а пробиотикът -антибактериален ефект.При възрастни пациенти, може да се използва Имодиум (Лопедиум) вместо Смекта.При кашави изхождания се дава само пробиотик (даването на Смекта в този случай може да да доведе до запек).

Етиологичното лечение (според причината) е най-ефективно.То се провежда от лекар след установяване на вида диария, като при съмнение за бактериална диария се използват Нелидикс, Бисептол, Амикацин, Гентамицин и др.За всеки случай на установена инфекциозна диария лекарят уведомява РЗИ (Регионална здравна инспекция-бившата ХЕИ) чрез специален формуляр-т.н."Бързо известие", а в най-тежките случаи пациентите се настаняват за лечение в Инфекциозно отделение.Хората които са имали контакт със болен от инфекциозна диария трябва да се явят при личния си лекар, който трябва да назначи изследване на всеки от тях за откриване на инфекциозният причинител.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

1.Спазване на добра лична и домашна хигиена-редовно миене на ръцете, измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация, достатъчно варене на яйцата за консумация-минимум 15 мин., избягване на консумация на сурови и полусурови яйца (най-честият преносител на Салмонела)особено през летните месеци, когато трябва да се избягва и консумацията на боза.
2.Хигиенно-епидемиологичен контрол в обществените заведения.Включва-редовни прегледи и изследвания (най-вече за чревно заразоносителство) на работещите в заведения за обществено хранене, питейни заведения, кухненски блокове на детски и здравни заведения, предприятия за производство на храни и напитки, хранителни магазини и складове и др...
Редовна дезинфекция на подове и повърхности в гореспоменатите обекти, както и вземане на материал изследване (смив) от страна на РЗИ от подове, повърхности, кърпи за ръце и др...
3.Профилактиката на неинфекциозните диарии включва избягването на храни които могат да предизвикат диария.Обикновено пациентите сами спазват тази мярка, вследствие на наблюдения от предишни епизоди на диариен синдром.
4.Най-ефективната профилактика срещу най-често срещаните вирусни диарии (ротавирусните), са ваксините Ротарикс (Rotarix) и Ротатек (RotaTeq) които се прилагат на бебета във възрастта между 6 седмици и 6 месеца, през устата в 2 или 3 приема през 1 месец и напълно предотвратяват развитие на ротавирусна инфекция.

Автор: Д-р Румен Петков