Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГИЯ
Алергичен контактен дерматит
Дерматит от пелени
Иритативен контактен дерматит
Уртикария
Диететика
Ендокринология
Инфектология
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 

Дерматит от пелени
(памперс-дерматит)

  Причини  I  Симптоми  I  Изследвания  I  Лечение

Дерматит от пелени (памперс-дерматит,napkin-дерматит,бебешко подсичане,англ.-Diaper dermatitis,Diaper rash) се причинява от висока влажност на кожата, продължителен контакт с урина и изпражнения, задържани сапуни и препарати за пелени и е класически пример за иритативен (дразнещ) контактен дерматит.Признаците и симптомите са ограничени при повечето пациенти до зоната, обхваната от пелени (памперси). Счита се че е ранен признак на дефицит на биотин.

Причини

Обривът от пелени засяга кожните зони в границите на пелената. Повишената влажност в областта на пелените прави кожата по-чувствителна към увреждане от физични, химични и ензимни механизми. Мократа кожа увеличава проникването на дразнещите вещества.
       Суперхидратационният ензим  уреаза , намиращ се в роговия слой, освобождава амоняка от кожни бактерии. Уреазата има лек дразнещ ефект върху увредена кожа. Липазите и протеазите (панкреасни ензими) във фекалиите се смесват с урина и предизвикват алкално  повърхностно рН, което води до дразнене. (Фекалите при кърмачета имат по-ниско рН, а кърмените деца са по-малко податливи на дерматит при пелена). Жлъчните соли в изпражненията също повишават активността на фекалните ензими, увеличавайки дразнещият ефект.
       Гъбичката кандида (Candida albicans) е друг фактор, допринасящ за дерматита от пелени. Тя се изолира от перинеалната област при 92% от децата с дерматит от пелени.
      Напкин-дерматитът често засяга кърмачетата, като честотата достига  7-35% от  децата под 1г.
       Памперс-дерматит може да засегне хора от всяка възраст, които носят памперси,най-вече кърмачета и  възрастни хора.

Симптоми

При пациентите с дерматит от пелени се открива еритем (зачервяване) на зоните  покрити от пелената (памперса), често с папуловезикулозни или булозни (мехури) лезии, пукнатини и ерозии (рани).
       Обривът може да е неравномерен или по-изразен на места, засягащ корема от пъпа до бедрата и обхващащ гениталиите, перинеума и задните части.  Гънките между гениталиите и бедрата се съхраняват при иритативен дерматит, но често се включват при първичен кандидозен дерматит.
       Децата с дерматит по кожата имат изразен дискомфорт от интензивно възпаление.

Изследвания

Липсва специфично изследване което да докаже диагнозата Дерматит от пелени.Диагнозата се поставя по типичния обрив в границите на памперса или пелената.
       Кандидозен дерматит може да бъде установен с изследване на епидермис обработен с калиева основа (КОН) и последващо наблюдение под микроскоп за наличие на кандидозни хифи, но обикновено не е необходимо при пациенти с дерматит от пелени.

Лечение

1.Максимално добро измиване 2х дневно и максимално добро подсушаване на възпалената кожа с чести смени на паперсите и оставяне след измиване на бебето с голо дупе 15-20 мин. за да може кожата да изсъхне и да „диша“- (високата влажност на кожата е най-важния фактор за възникване на памперс-дерматит).
       2.Третиране с локални средства съдържащи цинков оксид и бял вазелин-судокрем,цинков крем,джинджира алба...
       3.При данни за кандидозна инфекция-лечение с локални противогъбични средства-Клотримазол крем,Нистатин,Пиоктанин,бани с розов разтвор на калиев перманганат...От всички изброени Пиоктанинът за мазане 3 пъти дневно за 7 дни е практичен и ефективен вкл. и при налична бактериална инфекция.
       4.Кортикостероидни кремове (дипрогента,локоид)  само при най-тежките случаи.

 

Автор: Д-р Румен Петков    

© Copyright 2005+   All rights reserved  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти