Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
Инфектология
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УШИ_НОС_ГЪРЛО
Ангина
Епиглотит
Задна хрема
Ларингит
Остър отит
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 

Ангина

Определение.

   Ангина е инфекция на небцовите сливици.Нарича се още тонзилит (на латински-tonsillitis от tonsilla - сливица и –itis – окончание за възпаление). Възпалението на третата сливица която се намира в назофарингса (носоглътката) и не се вижда,се нарича аденоидит.
Има 3 вида ангина- остра,подостра и хронична . Острата ангина може да бъде бактериална или вирусна .
Подострата ангина може да продължи между 3 седмици и 3 месеца.
Хронична ангина е винаги бактериална и може да продължава години.
Според друга класификация,ангината се дели на:
1.Катарална ангина- с уголемени и зачервени сливици.
2.Гнойна ангина,при която измененията в сливиците са както при катаралната,но има и гной по тях под формата на мръснобели налепи (лакунарна ангина) или точковидни налепи (фоликуларна).
3.Херпангина.При нея освен уголемяване и зачервяване се забелязват мехурчета по сливиците.Причинява се от вируси от групата на коксаки и ЕХО.
4.Ангина на Плаут –Венсан с образуване на некрози и сивкави налепи.
5.Микотична ангина.Причинява се от гъбички на често от рода Кандида (Candida).Характено е наличието на болки и налепи без висока температура при запазено общо състояние.

Етиология (причини) и епидемиология (разпостранение).

   Гнойната ангина се причинява от бактериална инфекция,причинена в 80% от вид бактерии наречени бета-хемолитични Стрептококи от  група А - group A beta-hemolytic Streptococcus pyogenes (GABHS),и по рядко стафилококи,пневмококи,микоплазма пневмоние,коринебактериум дифтерие и др.
     Боледуват най вече деца, и то във възрастта 5-15г.,рядко под 2г., но не е пощадена нито една възраст.Парадоксално,най-често се среща през летния период когато се употребяват много студени течности,сладоледи и ледени близалки.Вследствие на изстудяване на лигавицата на устната кухина,се стесняват кръвоносните й съдове,намалява притокът на кръв,а оттам и количеството на пренасяните с кръвта антитела което води до снижение на локалния имунитет и създава благоприятни условия за развитие на стрептококовата инфекция.Другият пик на заболеваемостта от гнойна ангина е по време на грипната епидемия,като израз на бактериално усложнение на грипната инфекция.
     Хроничната гнойна ангина се причинява най-често от бета-хемолитични Стрептококи от  група А,Стафилококус ауреус,Хемофилус инфлуенце и Бактероидес.
Вирусната ангина е най-разпостранена (80% от случаите) и може да бъде причинена от многобройни вируси като грипни,парагрипни,Herpes simplex,Coxsackie,Echo,Epstein - Barr virus (причинител на болестта Инфекциозна мононуклеоза),цитомегалус вирус,аденовируси,вирусът на Морбили и др. Най-често протича като катарална ангина,но вирусът на Инфекциозната мононуклеоза причинява типични гнойни налепи по сливиците.
      Понякога, ангината е причинена от Spirochaeta и Treponema.В тези случаи става въпрос за ангината на Плаут - Вeнсан

Протичане.

   Симптомите на ангината включват силна болка и сухота в гърлото (одинфагия), затруднено гълтане (дисфагия), главоболие,понякога повръщане, втрисане,лош дъх,подути шийни лимфни възли,безапетитие,отпадналост,болки в мускулите и ставите,промяна в гласа и висока телесна температура.
     Поради честото съпровождащо възпаление на третата сливица-аденоидит,може да има също дишане през устата,нощно хъркане,нощни дихателни паузи или сънна апнея и сънливост.
     При пациенти със перитонзиларен абсцес може да има тризмус (затруднено отваряне на устата).

Диагноза.

   Диагнозата на ангината е лесна.Поставя се след оглед на сливиците.
Лабораторните изследвания показват левкоцитоза с олевяване,висока СУЕ,намаление на хемоглобина.
Ценно изследване е Микробиологичното изследване на гърлен секрет с така наречената Антибиотикограма,при което се изолира причинителят на заболяването, както и информация кои антибиотици могат да го унищожат ефективно.

Усложнения.

   1.Перитонзиларен абсцес-натруване на гной в пространството около едната сливица.При него антибиотиците не помагат.Лечението е инцизия (срязване на обвивката на абсцеса,с изтичане на гнойта,и внезапно облекчение за пациента.(Същият ефект постигат някои народни лечители с опъване на ухото,при което се получава спонтанна руптура на абсцеса и изтичане на гнойното съдържимо).
2.Отит-възпаление на ушите.
3.Регинален лимфаденит-възпаление на местните лимфни възли по ръба на долната челюст и шията.
4.Ревматизъм-ангината е отключващ момент,вследствие на което ревматизмът се явява алергична реакция на организма към микробите.Получава се само когато инфекцията е причинена от бетахемолитични стреотококи от група А.Развитието на това усложнение е възможно само при нелекувана гнойна ангина дълго време (седмици и месеци),и се среща изключително рядко през последните десетилетия.
5.Остър гломерулонефрит-автоимунно възпаление на бъбреците или остър тубулоинтерстициален нефрит-инфекциозно възпаление на бъбреците.
6.Анафилактоидна пурпура -заболяване протичащо с хеморагични обриви предимно по долните крайници.
7.Сепсис (отравяне на кръвта),остеомиелит-инфекциозно възпаление на костите.
8.Лош дъх при хронична ангина поради развитие на инфекция причиняваща тонзилолити-жълтеникави образувания в криптите на сливиците с отделяне на съединения съдържащи сяра.

Лечение.

   Лечението на острата вирусна ангина включва симптоматични средства-топъл чай,витамини,смучещи таблети (Ефизол,Хексорал,Неоангин,Трахизан и др.),анестетични спрейове съдържащи местен анестетик (Тантум верде),физиотерапия,антипиретици срещу високата температура , и болките в главата и крайниците-Парацетамол, Аналгин,Ибупрофен,Аспирин...
При гнойната ангина лечението се провежда винаги с антибиотици назначени от лекар-Пеницилин,Амикацин,Тобрамицин,Оспен, Аугментин,Цефаклор,Кларитромицин,Азитромицин,Цефпрозил,Цефподоксим,Биодроксил и др.Напоследък голям проблем се оказва резистентността (устойчивостта на микробите към различните видове антибиотици,вследствие на безразборната им употреба, и фактическата липса на антибиотична политика в България).Стандартната продължителност на лечение на гнойната ангина е 10 дни,което е гаранция че няма да останат бактерии, които да причинят ново възпаление на сливиците,като тези бактерии вече са устойчиви на прилагания антибиотик.
Лечението на микотичната ангина се провежда с локално третиране с Фунгостатин лосион,Дактарин орал гел,или през устата с Нистатин,Фунголон,Микомакс...
При хроничните възпаления на сливиците,понякога се налага хирургичното им отстраняване-тонзилектомия, въпреки че има данни за увеличаване на заболеваемостта на такива лица от спастичен бронхит и астма.

Профилактика.

Използват се ралични медикаменти наречени имуномодулатори като Бронховаксом,Респивакс,Респигард,Изопринозин,Eкомер и др.

 

Автор: Д-р Румен Петков    

 

© Copyright 2005+   All rights reserved  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти